The Esoterrorists: Operační manuál

Obsah článku:

Zahlazení operace


K úspěšnému dovršení každého případu je nakonec nutné provést zahlazení, aby se veřejnost nikdy nedozvěděla o nebezpečí, kterému právě unikla. Tajemství Membrány musí být uchováno v tajnosti. Vzhledem k dosti násilné a spektakulární povaze esoteroristických akcí se nejspíš každý pokus o zahlazení bude jevit jako předem marný. Ve skutečnosti se však nic nejí tak horké, jak se to uvaří. Následující rady vám pomohou si osvojit základní techniky, jak zahladit stopy i po těch nejkomplikovanějších případech.

V první řadě si dobře zapamatujte toto heslo:

 

"Jen málokdo chce znát skutečnou pravdu."


Každý z nás den co den popírá i ty nejběžnější jevy lidské existence: jistotu, že jednoho dne zemřeme, velmi vysokou pravděpodobnost ztráty našich milovaných, onemocnění a stárnutí, a řadu dalších tragédií, kterou jsou nedílnou součástí lidského života. Mnozí odborníci se domnívají, že takový mechanismus popření je ve skutečnosti nutnou evoluční adaptací, neboť jinak bychom schopni vůbec řádně žít.

Není vyloučeno, že lidé (obecně) mají  nejasné tušení o nespecifikovaných hrůzách z "jiných světů". Zároveň s tím však o to usilovněji touží lpět na iluzi, že vše je naprosto v pořádku a nic jim nehrozí. V tom leží velká výhoda pro naši práci. Lidé totiž ochotně uvěří překvapivému množství nesmyslů popírajících očividnou skutečnost, jen když jim tyto lži potvrdí to, čemu chtějí věřit – že není třeba se ničeho bát.

Prvním krokem při vytváření dezinterpretace událostí, která zahladí veškeré spojitosti s esoterorem a Membránou, je položit si klíčovou otázku:


"Jaké je nejpřirozenější vysvětlení toho, co se právě odehrálo?"


Pamatujte také, že události, které činí život neskutečným a nevysvětlitelným, rovněž oslabují Membránu. Vždy se snažte vybrat takovou verzi vysvětlení, která se jeví jako veskrze nudná, nezajímavá a nepovzbuzující k dalšímu zkoumání.

Mnoho svědků nadpřirozených jevů bude jen rádo, když budou moci zapomenout na hrůzy, kterým přihlíželi, a tak vám vědomě či nevědomě pomohou. Snažte se toho využít, zvlášť pokud "vysvětlení" budete prezentovat jako krok v zájmu jich samotných. Jistě nestojí o pozornost bulvárních médií, neustálé vyptávání úřadů a podobně.
Bohužel, ne všichni svědci budou nakloněni takovému řešení, zejména pokud jste se s nimi dříve ocitli v nějakém sporu. Tehdy musíte sáhnout po jiných metodách: odvolávat se na vysokou autoritu (nikdy však nezmiňujte Ordo!), použít lstí, klamů, či zastrašování apod.

Možná to bude znít paradoxně, ale nejmenší odpor vůči falešnému vysvětlení lze očekávat ze strany úřadů a veřejných orgánů. Žádná autorita vyspělého státu totiž nebude chtít veřejně připustit, že existují síly, zlé síly, nad nimiž nemá vůbec kontrolou! Chytře využívejte této skutečnosti ve prospěch naší věci. Drtivá většina úředníků a funkcionářů dá raději přednost starému dobrému předstírání, že se vlastně vůbec nic nestalo. Ostatně nejeden úředník vděčí tomuto postupu za své teplé místečko, tak proč by měl riskovat, že jej ztratí?

Největší výzvu představují zástupci médií. Ta již ze své podstaty žijí prodejem zpráv a všemožných senzací. Avšak pozor, každý seriózní novinář se ze všeho nejvíc obává hanby, že naletí a stane se obětí řádně vypečené kachny. Bude-li se jim zdát příběh příliš podezřelý, raději dají ruce pryč, než aby zničili renomé sobě a především svému zaměstnavateli.
Na jiné novináře platí zase starý osvědčený prostředek: poskytnutí jiné, zdánlivě mnohem zajímavější informace, která odvede pozornost tisku neškodným směrem.

A poslední poznámka na závěr: při konstruování krycích příběhů mějte na paměti etický kodex Ordo Veritatis a citlivost Membrány. Nabízejte jen taková vysvětlení, která nepošpiní nevinné a neotřesou emocemi veřejnosti. Jinak totiž esoteroristé uspějí, i navzdory vámi zmařené operaci.

< Zahlazení operace >
Etický kodex
Sepsáno na základě výběru z rozšiřující příručky The Esoterrorist Factbook.
Napsal Geralt 17.08.2010
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 14 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15561699867249 secREMOTE_IP: 18.117.111.245