Cech vykradačů

Obsah článku:

Archiváři

Podobně jako cech, i archiváři jsou soukromá organizace roztroušená napříč civilizovanými zeměmi. Ačkoliv nemá žádnou vládu, její politický vliv je značný. Tam, kde se cech snaží odkrýt informace o podzemí, nestvůrách a pokladech se je archiváři snaží potlačit.

Historie

Před třemi sty lety měl kněz-kouzelník Ald vizi. Svět bude zničen, jak viděl, démonickým bohem, kterého pošetile na svět vypustila skupinka lapků. (Vykradači, kteří tento příběh znají, říkají, že Ald předvídal bitvu mezi Ogatanzem a démonickým vládcem Abbatakem, ale nedohlédl skutečného výsledku. Tudíž se archivářská snaha omezovat vědění a průzkum týkala zabránění neštěstí, kterému již bylo zabráněno.) Ačkoliv byl příkrý a hrozivý, měl Ald svoje vlastní charisma, podobně jako později Ogatanz. Založil tajnou společnost učenců, špiónů a vrahů, kteří svůj život zasvětili shromažďování všech dostupných informací o podzemí, magii a nestvůrách. Dokud nenajdou tajné vědění o tom, jak zničit démona, potlačují průzkumy podzemí, schovávají mapy, deníky a další informace z dosahu nedůvěryhodných žoldáků.
Postupem staletí organizace zkostnatěla a zkorumpovala. Její kdysi konkrétní cíl zmutoval ve fanatickou ideologii tajnůstkaření a útlaku. Skupina se spolčuje s autoritářskými režimy a frakcemi, které ji užívají jako nástroj potlačování opozice. Archiváři nyní tráví stejně tolik času špionáží občanů a sbíráním vyděračských materiálů jako výzkumem podzemí.
I ctnostní králové se jim bojí zkřížit cestu. Pokroucené železné věže jejich knihovních pevností se tyčí nad civilizovanými zeměmi. Nesčetně dalších tajemství je ukryto v tuctu nepopsaných budov napříč zemí.

Organizace

Aby dostáli svojí filosofii, jsou archiváři neochvějně hierarchičtí. Dostávají příkazy od bezejmenného vůdce, uvelebeného hluboko pod povrchem v tajném podzemí, které vyklidili a uzpůsobili pro jeho potřeby. Někteří říkají, že je to sám Ald, pomalu kalcifikující na svém vápencovém trůně, který ho udržuje naživu, ale zároveň jej paralyzuje. (Tráví snad své dny nesouvislými výčitkami namířenými na křišťálovou hlavu Ogatanze Kushiga?)
Velearchivář vydává příkazy svým dvořanům - legátům. Ti je pomocí tajného kurýra předávají prefektům, kteří řídí regionální operace zhruba na úrovni cechovních kapitul. Prefektovi poručíci jsou zváni tribuni a velí řadovým členům známým jako ordináři.
Když se archiváři setkávají, nosí masky. Používají všemožných metod, aby vyčenichali vzájemně svou totožnost, ale nemusí vědět, kdo je nový nadřízený, když se poprvé ukáže a syčí svoje hrozivé rozkazy.

Politický vliv

Největší zbraní archivářů je politický vliv. Ať už jde o královský dvůr nebo shromáždění učenců, nikdy nevíte, kdo poslouchá a zapisuje si jedno každé vaše proklaté slovo. Občas na něj nějaký odvážný vůdce uspořádá pogrom. Archiváři uzavřou své věže, ukryjí se pod povrch a chvíli čekají, dokud šeptanda a různá nečekaná odhalení vládce nezničí. Pak se navrátí ke své podivně veřejné podobně zastrašující tajuplnosti.

Proti dobrodruhům

Archiváři nenávidí dobrodruhy, protože nemají příliš o co se obávat. Závisí jen na své osobní statečnosti, nikoliv na vztahu k moci. Vydírání na ně zabírá jen zřídka, nikdo neupírá vykradači nějaký ten skandálek.
A samozřejmě, že cech neustále útočí na jejich sídla, překonává důkladně nastražené pasti a krade jejich předrahé informace, takže pak vypadají jako hlupáci.
Samozřejmě, že to nenechávají jen tak. Archiváři vypravují maskované party dobrodruhů, kteří brání průzkumné síle vykradačů. Vstupují do podzemí a kladou dodatečné pasti, zapečeťují chodby a hledají mapy, svitky a poklady, které pak schovávají ve svých sejfech. Možná to není jejich primární mise, ale tyhle týmy mají víc než jen potěšení počíhat si na vyčerpanou skupinu členů cechu a povraždit ji, když odpočívá.
Pokud se dozví, že byl nalezen vchod do nového podzemí, pokusí se zabít jeho nálezce předtím, než o tom dá vědět světu. Říká se také, že dotují bandity, humanoidní nájezdníky a dokonce i nemrtvé, aby sužovali a přepadali nenáviděné dobrodruhy.
< Archiváři >
Organizace
původním autorem nápadu je Robin D. Laws
Napsal Alnag 25.12.2009
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.16252112388611 secREMOTE_IP: 13.58.149.129