[Historie] Vývoj D&D

Obsah článku:
Gygax i Arneson věděli, že The Fantasy Game, nyní na podnět Gygaxovy ženy nazývaná Dungeons & Dragons, je něco zvláštního.
Problém byl, že nikdo jiný si to nemyslel. Pokoušeli se hru prodat hernímu vydavateli - společnosti Avalon Hill. V Avalon Hill se však domnívali, že pro hru není žádné odbytiště, neboť v ní není zjevný způsob, jak zvítězit. Konečně v roce 1973 se Gygax rozhodl, že jediný způsob, jak hru dostat ven, je vydat ji sám. Vytvořil novou společnost spolu se svým přítelem Donem Kayem, jménem Tactical Studies Rules a zaměřil se na shromáždění dostatečné sumy k vydání. Dvojice byla posléze doplněna Arnesonem a Brianem Blumem, který poskytl firmě většinu kapitálu. Po neskutečném množství práce se v lednu 1974 podařilo hru konečně vydat.
DnD oldDungeons & Dragons zaznamenala obrovský úspěch, alespoň ve standardech válečných her. Během prvních deseti měsíců roku 1974 se prodalo tisíc výtisků. Pak v listopadu dostali žádost na další dva tisíce. Ty se prodaly do dubna 1975. Další tři tisíce zmizely do července. Nic takového se doposud nestalo. Hra byla nepřekonatelný trhák - a nejen mezi vášnivými hráči válečných her. Slovo šlo od úst k ústům a hráči, kteří se hře věnovali, chtěli další materiál. Společnost odpověděla vydáním dvou doplňků - Blackmooru a Greyhawku na základě Arnesonova a Gygaxova světa.
Těch pár prvních let bylo opojných. Dungeons & Dragons ukazovalo tisícům lidí radost z hraní, z fantasy, z historie, a vytvářelo nové sociální sítě kolem obchodů těmto hrám se věnujícím. Bill Slavicsek, vedoucí divize RPG, figurky a R&D (Research and Development) u Wizards of the Cast, vzpomíná na svoje první setkání s hrou: "Jedna z nejlepších věcí na vyrůstání v New York City byly všechny ty specializované obchody, které se tam daly najít. Pro mne to byl Poke's Hobby. Měl jsem skupinku přátel, kteří hráli deskové hry a kteří se scházeli u Pokeho." Slavicsek si vybavuje zvláštní záchvěvy v místech jako Poke, kde se tehdy malé komunity sci-fi a fantasy fanů dávaly dohromady v dobách před Star Wars, kdy bylo cokoliv spojené se science fiction nebo fantasy považováno většinou lidí automaticky za divné.
Naneštěstí, když Dungeons & Dragons započaly svůj raketový vzestup, objevily se v Tactical Studies Rules problémy. Don Kaye tragicky zemřel v lednu 1975 na infarkt a třenice mezi Kayovou vdovou a Gygaxem donutilo partnery rozpustit společnost a reformovat ji jako TSR Hobbies, Inc. aby ji od ní mohli odkoupit. V důsledku toho byl však Gygax nucen odprodat významnou část podílu ve firmě Brianu Blumeovi a jeho otci. Jeho podíl tak klesl na 35%; tak vznikla situace, která později vedla k drastickým dopadům na společnost. Gygax a Arneson se také pohádali o tvůrčí podíl na Dungeons & Dragons, což vyústilo v Arnesonův odchod a nakonec i soud ohledně honorářů - ošklivá situace, která se nevyřešila až do roku 1981.
Při pohledu zvenčí však věci nemohly jít lépe. Dungeons & Dragons se přesunuly ze stádia "trháku" do stádia plně rozvinutého "fenoménu". Knihy se valily k fanouškům v celé Americe, dodávající nové materiály tak rychle, jak jen šlo je tisknout. V roce 1977 vydala společnost první edici Monster Manualu, první knihy v pevné vazbě, následovanou vzápětí v roce 1978 Player's Handbookem a v roce 1979 Dungeon Master's Guidem pro AD&D.
Nová krabicová verze původních pravidel s lepším tiskem a vazbou nahradila starý set pravidel a pomohla přilákat nové ráče. Ze čtyř původních partnerů se firma rychle rozrostla za hranice Gygaxova sklepa a v roce 1982 již zaměstnávala 300 lidí. A tak potíže s Kayovou vdovou a Davem Arnesonem byly jen mráčky na nezměrném nebi budoucnosti D&D.
Naneštěstí jsou v budoucnosti společnosti i nějaké ošklivé události, pocházející ze zdrojů jak vnitřních, tak vnějších. Vnitřní potíže vyvstanou z pokusu řídit mocného draka, kterého Gygax a Arneson vypustili, tedy společnost a D&D fenomén rostoucí rychleji, než by kdokoliv dokázal zvládnout. Vnější, když si okolní svět D&D povšiml způsobem, který by nikdo nepředpokládal, když 15. dubna 1979 zmizel mladý student Michiganské Státní Univerzity, James Dallas Egbert III.
Článek je volným překladem historie D&D, která vyšla v rámci 30. výročí D&D na GameSpy.
Napsal Alnag 27.08.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 31 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13512516021729 secREMOTE_IP: 18.191.171.20